Oekraïense vluchtelingen krijgen tijdelijk onderdak in Dordts kantorencomplex Newomij

Geplaatst op: 15-03-2022

In het leegstaande kantorencomplex Crownpoint in Dordrecht van vastgoedonderneming Newomij komt de komende maanden een tijdelijke woonplek voor vluchtelingen uit het door oorlog getroffen Oekraïne. “Snel handelen én de handen ineenslaan is in deze humanitaire crisis essentieel.”

De verwachting is dat de eerste 120 Oekraïense vluchtelingen eind deze week of begin volgende week hun intrek kunnen nemen. In het complex is in ieder geval tot eind 2022 plek voor de tijdelijke opvang van zo’n 900 vluchtelingen.

“Samen optrekken”

Robert Jan Hamersveld, bestuursvoorzitter van vastgoedonderneming Newomij is blij het gebouwencomplex voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen aanbieden: “Samen met de gemeente en de Veiligheidsregio zetten we de schouders eronder om de vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden in Crownpoint. De snelheid waarmee we dit hebben kunnen realiseren, vind ik een prachtig voorbeeld van hoe wij als marktpartij samen met de lokale overheid kunnen optrekken. Snel handelen én de handen ineenslaan is in deze humanitaire crisis essentieel.”

“Echt hartverwarmend”

De Dordtse burgemeester Wouter Kolff is blij met het aanbod van Newomij: “Binnen onze gemeente worden verschillende locaties onderzocht of bewoonbaar gemaakt als opvanglocatie. De één voor de korte termijn. De ander voor een langere periode. De eigenaar heeft snel contact met ons opgenomen en het gebouw beschikbaar gesteld. Echt hartverwarmend.”

Tijdelijke woonvoorziening

Uit onderzoek van de gemeente, brandweer en GGD is gebleken dat Crownpoint geschikt gemaakt kan worden als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Momenteel wordt het voormalige kantorencomplex met man en macht omgebouwd tot tijdelijke woonvoorziening. Hoe lang de crisisopvang in het complex exact gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk. In ieder geval tot eind 2022 is deze locatie beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen.

Leefbaarheid en veiligheid

Gisteren hebben omwonenden van Crownpoint een brief ontvangen. Het gereedmaken van de woonvoorziening zorgt voor bedrijvigheid in de buurt, ook in de vroege avonduren. Het kan zijn dat de opvang voor meer drukte in de omgeving zorgt. Toezicht en bewaking moeten de leefbaarheid en veiligheid van zowel de vluchtelingen als de omwonenden garanderen.

Herontwikkeling Crownpoint

Crownpoint bevindt zich aan de Spuiboulevard aan de rand van het Dordtse stadscentrum. Het momenteel leegstaande complex bestaat uit vier kantoorgebouwen van in totaal 12.700 vierkante meter. In 2023 wordt Crownpoint zoals het er nu naar uitziet gesloopt, de locatie wordt herontwikkeld tot woningbouw. Dat geldt ook voor het belendende stadskantoor dat ook wordt gesloopt.