Acquisitie duurzaam transformatie-
vastgoed nabij populaire wijk Nijmegen

Geplaatst op: 14-07-2022

Met de aankoop van transformatievastgoed in Berg en Dal breidt Newomij in korte tijd opnieuw haar portefeuille uit. Het terrein van voormalig woonzorgcentrum Vijverhof wordt herontwikkeld tot een duurzame woonomgeving. Het resultaat is groen, gevarieerd en betaalbaar woonaanbod vlakbij de populaire wijk Kwakkenberg in Nijmegen.

Op de plek van het voormalig instellingsterrein worden in opdracht van Newomij 34 middeldure (vrije sector) en 6 sociale huurappartementen gebouwd. Deze bevinden zich in de noordvleugel van het hoofdgebouw. Het andere deel is gekocht door woningcorporatie Oosterpoort. Eerst wordt het huidige pand grotendeels gesloopt, alleen het betonskelet blijft behouden. Van daaruit worden de nieuwe woningen opgebouwd.

Belangrijke samenwerking

De ontwikkelende bouwer is de Nijmeegse KlokGroep. Directeur Niek Gerritsen: “We typeren onszelf als een familiebedrijf met lef dat toekomstbestendige leefomgevingen creëert. Project Vijverhof beantwoordt hieraan, omdat we bestaande bouw transformeren en de gevel opbouwen met duurzame materialen. Onze ideeën sluiten naadloos aan bij de uitgangspunten van Newomij. Het is dan ook niet de eerste keer dat wij – met succes – een samenwerking aangaan.”

Duurzaamheid

Robbert Ter Weijden, lid Raad van Bestuur van Newomij: “Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. We zijn daarom heel content met de aankoop van ons eerste transformatieproject. Hiermee voorkomen we onnodige CO2 uitstoot. Bovendien geeft het ons de kans om bestaand vastgoed te herontwikkelen naar nieuw, duurzaam woonaanbod en daarmee tegelijkertijd het woningtekort in de regio terug te dringen. Samen met KlokGroep hebben we gekozen voor materialen die aan het einde van de gebruiks- of levensduur herbruikbaar of recyclebaar zijn. Om daadwerkelijk hergebruik te waarborgen, zijn deze materialen losmaakbaar bevestigd. De onderdelen worden na demontage weer gebruikt voor een ander gebouw. We hebben dit vastgelegd in het materiaalpaspoort. Zo zorgen wij voor een minimale milieu-impact, nu en in de toekomst.”

Populaire locatie

De realisatie van het project biedt voor tal van woningzoekenden de mogelijkheid om in een zeer geliefd gebied in Berg en Dal – vlakbij de populaire wijk Kwakkenberg in Nijmegen – te wonen. Makelaar Hans Janssen neemt de verhuur voor zijn rekening. Directeur Jan-Henri Janssen: “De vraag naar woningen in Nijmegen is groot. We verwachten daarom dat er veel animo zal zijn voor dit project dat nog geen 3 kilometer van het centrum van Nijmegen ligt.”

Aandacht voor elkaar én omgeving

Er is bijzonder veel aandacht voor de groene, bosrijke omgeving, aangevuld met een netwerk van voorzieningen. Samen met omwonenden, huidige en potentiële bewoners is gekeken naar wensen, behoeften en ideeën voor het complex én de omgeving. Hieruit volgt een vijftal conclusies: Het moet een plek zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, duurzaamheid is belangrijk, het groene karakter van de locatie moet behouden blijven, de architectuur moet aansluiten bij de omgeving en parkeren gebeurt bij voorkeur uit het zicht.

Over Vijverhof

De tweekamerappartementen die Newomij aankoopt, hebben een oppervlakte van 53 m² en zijn bedoeld voor een gevarieerde doelgroep – van starters tot senioren. Ze zijn uitermate geschikt voor mensen met dierbaren in het op hetzelfde terrein gelegen nieuwbouwcomplex voor ouderenzorg.

Planning

In maart van dit jaar is begonnen met de asbestsanering en in juli met het sloopwerk en strippen van het hoofdgebouw. Na de zomer begint de opbouw. Naar verwachting worden de appartementen in de tweede helft van  2023 opgeleverd.