“Newomij brengt onze VvE deskundig en objectief advies”

Geplaatst op: 24-04-2023

Net als ruim 450 VvE’s in Nederland wordt ook VvE Mozaïek in Amstelveen begeleid door Newomij. Al vanaf de oplevering in 2008 voert de vastgoedorganisatie de financiële administratie en begeleidt de vergaderingen. Bestuurslid Dick de Hertog: “Ik noem ons bestuur gekscherend ook wel een stel goedwillende amateurs. Voor een goedlopende en financieel gezonde VvE is de kennis en ervaring van een partij als Newomij essentieel.” We gaan erover in gesprek met Accountmanager VvE Beheer Richard Pasma en bestuursleden Henry Kwee en Dick de Hertog.

Anno 2023 is het bestuur van VvE Mozaïek helemaal thuis in het reilen en zeilen van een Vereniging van Eigenaren. Dat was 15 jaar geleden, tijdens de oplevering van het appartementencomplex, wel anders. “In wezen word je als VvE een beetje in het diepe gegooid”, vertelt Dick. “Van het bouwbedrijf ontvingen we een bos sleutels en een hele rits aan ordners met bouwtekeningen en andere administratie. We hadden geen idee hoe we een eerlijke verdeelsleutel moesten bepalen voor de maandelijkse VvE-bijdrage en welke verzekeringen en onderhoudscontracten belangrijk zijn, laat staan hoe je een MJOP (MeerJarenOnderhoudsPlan) opstelt.” Bestuursvoorzitter Henry Kwee vult aan: “Daar konden we echt wel hulp bij gebruiken. Newomij kwam precies op het juiste moment.”

“Voor een goedlopende en financieel gezonde VvE is de kennis en ervaring van een partij als Newomij VvE Beheer essentieel.”

Spoedcursus ‘Hoe run je een VvE?’

De eerste jaren vormen de heren samen de technische commissie. Na enige tijd rollen ze het bestuur in van de VvE, samen met Annemiek Bastiaenen die de secretarisfunctie op zich neemt. Newomij is al vanaf de start betrokken, organiseert de oprichtingsvergadering in 2008 en helpt het bestuur bij het opzetten van de vereniging en alles wat daarbij komt kijken. De toenmalige accountmanager neemt hen mee in het proces en de wijze van besluitvorming. Wat mag het bestuur bepalen? Welke onderwerpen moeten op de agenda van de Algemene Leden Vergadering? Hoe zit het met stemmen? Henry: “In wezen kregen we een soort spoedcursus ‘Hoe run je een VvE’? In korte tijd hebben we ontzettend veel geleerd.”

Vraagbaak

Sinds 2011 is accountmanager Richard Pasma de vaste contactpersoon voor VvE Mozaïek. Hij begeleidt de vergaderingen, neemt de financiële administratie op zich en fungeert als vraagbaak voor allerlei onderwerpen waar de VvE mee te maken heeft. In de loop der jaren passeren verschillende thema’s de revue waar Richard een adviserende rol in heeft.

Heldere uitleg

Henry: “Ik herinner me nog goed dat de Wet AVG werd ingevoerd. Dat had grote impact op onze VvE. Richard adviseerde ons over het toepassen van deze wetgeving binnen onze vereniging. Ook toen we de financiële reserves moesten ophogen om toekomstig groot onderhoud te kunnen betalen, heeft hij ons daarbij begeleid. Het is een hele verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen over gemeenschapsgeld. Daar zijn we heel zorgvuldig in. Zo ook bij de aanschaf van elektrische laadpalen. Richard geeft ons dan heldere uitleg over het proces dat we moeten volgen en met welke regels we te maken hebben. Ook deelt hij inhoudelijk advies. Bijvoorbeeld over de veiligheid van elektrische laadpalen en andere zaken waar we rekening mee moeten houden.”

“Als woordvoerder biedt Newomij een neutrale en objectieve kijk op de zaak. Zowel het bestuur als de eigenaren worden daarbij ondersteund.”

Goede voorbereiding

Vanuit de eigenaren is er veel vertrouwen in het driekoppige VvE-bestuur. Volgens Richard heeft dat vooral te maken met hun grondige en gedegen voorbereiding. “Daardoor is alle essentiële informatie tijdens een vergadering beschikbaar en kan het bestuur helder beargumenteren wat de voor- en nadelen zijn van de mogelijke opties.”

Dick: “Die voorbereiding helpt om te voorkomen dat we in eindeloze discussies verzanden. De begeleiding van Richard ondersteunt daarbij. Tijdens de vergaderingen biedt hij immers een neutrale en objectieve kijk op de zaak. Zijn kalmte en rust helpen ook om de bijeenkomsten soepel te laten verlopen. Daarbij wordt niet alleen het bestuur ondersteund, maar ook alle eigenaren. Iedereen krijgt de kans om zijn verhaal te doen.”