Douwe Feenstra neemt na 23 jaar afscheid van Newomij VvE Beheer

Geplaatst op: 22-07-2022

“Met onze kennis, energie en loyaliteit maken we veel impact in de vastgoedwereld”

Na een carrière van 23 jaar bij Newomij VvE Beheer, blikt Douwe Feenstra met veel plezier terug op zijn loopbaan. “Het waren zeer bevlogen jaren waarin ik me geen seconde heb verveeld. Het vak is altijd in beweging, evenals de vastgoedsector. Gelukkig is Newomij VvE Beheer klaar om de volgende stappen te zetten.” Douwe geeft het spreekwoordelijke stokje over aan Jelle Hakkert.

De wereld zag er nog heel anders uit toen Douwe in 1999 het kantoor van de NV Bank voor de Bouwnijverheid – destijds onderdeel van Newomij – binnenstapte. Verslagen werden tot voor kort nog met de hand geschreven waarna de typekamer het overtikte. “In dat opzicht hebben we een enorme efficiencyslag gemaakt en is het werk voor VvE Beheer veel dynamischer en professioneler geworden. Wat nooit veranderd is – en in 1999 al meteen goed voelde – is de sfeer die er hangt. Bij Newomij kom je in een warm nest terecht. Ik ben met open armen ontvangen en heb me al die jaren als een vis in het water gevoeld.”

Groepsdynamiek

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Douwe het vak met beide handen aangreep en al snel opklom van accountmanager naar manager van de afdeling VvE Beheer. “Mijn studie sociologie heeft me daar zeker bij geholpen. Een Vereniging van Eigenaren kun je in zekere zin vergelijken met een mini-organisatie die bepaalde regels moet volgen, maar ook te maken heeft met allerlei (externe) ontwikkelingen. Persoonlijk vind ik die dynamiek razend interessant. Hoe kun je een groep eigenaren daarin het beste begeleiden?”

Alles onder één dak

Een aantal VvE’s – waaronder het Marie Heinekenplein en Emerald Empire in Amsterdam – heb ik persoonlijk 23 jaar lang begeleid. Of het nu ging om administratieve en financiële ondersteuning, het begeleiden van de vergaderingen of het coördineren van technisch beheer: bij Newomij zit dat allemaal onder één dak. Het was soms een hele uitdaging om een groep VvE-leden in goed overleg bij elkaar te brengen. Maar blijkbaar is het ons onder mijn leiding goed gelukt, want diezelfde verenigingen organiseerden een prachtig afscheid toen ik met pensioen ging. Je bouwt ook een persoonlijke relatie met de VvE’s op. Dat vind ik heel bijzonder.”

Ontwikkelingen

In al die jaren hebben allerlei veranderingen de revue gepasseerd, maar er staan ook nieuwe ontwikkelingen voor de deur. Zoals de verduurzamingsmaatregelen vanuit de overheid, maar ook het opstellen en coördineren van een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) vraagt om meer expertise dan voorheen. Denk maar aan het onderhouden van een ‘groene gevel’ of het onderhoud en de vervanging van warmtepompen of oplaadpunten voor elektrische auto’s. “Vroeger bestond het beheer van bestaande panden vooral uit het aanbrengen van een lik verf. Of het vervangen van verouderde installaties. Met de wetten en regels die we tegenwoordig vanuit de overheid opgelegd krijgen, wordt dit een stuk complexer.” Bovendien zijn eigenaren kritischer geworden en is er meer contact met grooteigenaren van vastgoed.

Ingewikkelde structuur

Ook bij nieuwbouwprojecten ervaart VvE Beheer veranderingen. Steeds vaker komen in één pand meerdere functies samen: wonen, werken en winkelen. Douwe: “Dat zien we bijvoorbeeld in Oosterdokseiland in Amsterdam, waar appartementen, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, kantoorruimten en een forse parkeergarage samenkomen. Daarmee wordt de structuur van zo’n VvE een stuk ingewikkelder. We hebben inmiddels bijna 500 verenigingen in beheer – waaronder een aantal grote, prestigieuze projecten zoals De Zalmhaven in Rotterdam en Ode in Amsterdam – dus we weten goed hoe we dit moeten aanpakken.”

Lopend vuurtje

Al deze ontwikkelingen grijpt Newomij VvE Beheer dan ook met beide handen aan. “Het team ervaart verandering als een mooie uitdaging en is niet bang om nieuwe zaken aan te pakken. Eenmaal de kennis en ervaring op zak én succesvol, gaat dat als een lopend vuurtje in de vastgoedwereld. Omdat Newomij een belangrijke speler is in die sector, is al snel bekend dat wij ons VvE Beheer goed geregeld hebben. Dat is altijd zo geweest.”

Energiek en creatief team

Ook binnen Newomij zelf verandert er veel. Waar aan het begin van Douwes carrière het uitponden nog op zijn hoogtepunt was – zo’n 80 procent van de 300 VvE’s tellende portefeuille werden opgericht én beheerd vanuit Newomij haar eigen vastgoedportefeuille – werd in de jaren daarna de interesse voor de dienstverlening bij veel externe VvE’s gewekt. Tegenwoordig beheren wij voornamelijk VvE’s van derden.

Uitbreiding dienstverlening

“In 20 jaar tijd is onze complete VvE-dienstverlening 180 graden gedraaid. Dankzij automatisering en slimme systemen, maar ook door de creativiteit en energie van het team hebben we de dienstverlening tot een succes weten te maken.” Bovendien haalde Newomij in diezelfde periode het onderdeel ‘technisch beheer’ in huis. Een slimme keuze, want daardoor heeft de vastgoedorganisatie de complete VvE-dienstverlening onder één dak. Douwe: “Al kunnen klanten natuurlijk zelf kiezen of ze het volledige pakket afnemen of een gedeelte ervan. Dat geldt natuurlijk ook voor bestaande klanten. Zo verzorgden we bij Emerald Empire al sinds 1998 de financiële administratie en bestuurlijke begeleiding. Pas vanaf 2019 brachten ze ook het dagelijks onderhoud bij ons onder.”

Blijvend succes

Douwe is ervan overtuigd dat VvE Beheer een nóg grotere rol gaat spelen. “Als gevolg van de toename in hoogbouw, moet op steeds minder grond steeds meer beheerd worden. Het aantal en complexiteit van VvE’s zal naar verwachting dan ook stijgen in de komende jaren. Er moeten daarom duidelijke prioriteiten worden gesteld. Het is een forse investering om een nieuwe VvE in beheer te nemen, maar ook het behouden en koesteren van bestaande verenigingen vraagt veel tijd en aandacht. Dat is altijd het sterke punt geweest van Newomij: een stabiele portefeuille met VvE’s waar de accountmanagers een goede relatie mee hebben en voldoende tijd en aandacht aan kunnen besteden. Door dat vast te houden, blijven we die betrouwbare en constante speler in de vastgoedwereld. Dan is ons succes blijvend.” 

Volop vertrouwen

Dat vertrouwen is er volop bij Douwe. “Er staat een geweldig team met enthousiaste en vakkundige collega’s. De kennis en ervaring die we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd, staat als een huis. Dat ik nu zelf die thuisbasis verlaat, heeft daar geen enkele invloed op. Ik heb al die jaren samengewerkt met jonge professionals en heel veel kennis overgedragen. Zij weten als geen ander wat een VvE-bestuur of ontwikkelende bouwer nodig heeft.”

De ambitie van Newomij VvE Beheer is om zich verder te ontwikkelen en professionaliseren tot kennisorganisatie. “Door kennis en ervaring te delen met de hele vastgoedwereld, kunnen we nog meer impact maken. Ik heb daar een goed gevoel bij. Hoewel ik zelf mijn carrière afsluit, blijf ik de organisatie op de voet volgen. Ik voel me een Newomij’er in hart en nieren en daar ben ik trots op.”Welkom Jelle Hakkert

Vanaf 1 augustus neemt Jelle Hakkert het stokje over van Douwe Feenstra als manager VvE Beheer. Jelle is een ervaren en betrokken manager met gerichte VvE-expertise. Hij is gedreven om het succes van Newomij VvE Beheer te continueren.