Appartementencomplex Vredenvoorde in Rijswijk is klaar voor de toekomst

Geplaatst op: 22-01-2024

In anderhalf jaar tijd is appartementencomplex Vredenvoorde in Rijswijk volledig verduurzaamd. Het wooncomfort in de 160 woningen verbeterde aanzienlijk terwijl de energiekosten fors daalden. Ook over de verbouwing zelf zijn de bewoners zeer te spreken: de samenwerking tussen eigenaar Newomij, aannemer Smits Vastgoedzorg en Huurdersvereniging Vredenvoorde was een schot in de roos.

Het project in Rijswijk was voor Newomij het eerste verduurzamingstraject van deze omvang. Alle 160 woningen, verdeeld over 20 etages, kregen een spreekwoordelijke ‘warme jas’ aan. Naast het aanbrengen van isolatie en dubbel glas, zijn de ramen en deuren vernieuwd en voorzien van driepuntssluitingen en ventilatieroosters. Ook zijn de balkonvloeren opnieuw gecoat, de plafonds geschilderd en er zijn CO2-gestuurde ventilatiezenders geplaatst. Het dak van de woontorens, de bergingsplafonds en de gevels zijn volledig geïsoleerd en de dakventilatoren vervangen. De woningen voelen daardoor behaaglijk en zijn tochtvrij. Een ander belangrijk pluspunt is de geluidsoverlast van buiten. “Je hoort het verkeer amper nog”, vertelt Roel Petri, bewoner van het appartementencomplex en secretaris van de Huurdersvereniging.

Voor de volgende generaties

Het verduurzamen van de vastgoedportefeuille is een belangrijk aandachtspunt voor Newomij. Albert van Biesterveld, Technisch Vastgoedmanager van Newomij: “We willen niet alleen de huidige bewoners wooncomfort bezorgen, maar verduurzamen is minstens zo belangrijk om ons vastgoed klaar te maken voor de toekomst. We werken daarvoor samen met verschillende partijen, zoals aannemer Smits Vastgoedzorg en Fris Ventilatietechniek voor het project in Rijswijk.”

Impact op de bewoners

Vanwege de impact van het project op de bewoners van Vredenvoorde adviseerde Smits Vastgoedzorg een bewonersconsulente. Projectleider Ronald van der Bulk: “Bij zo’n groot project is de beleving van de mensen die er wonen heel belangrijk. Je komt in iemands thuis, in iemands ‘aura’. Daar moet voldoende aandacht voor zijn.”

Bovendien is het essentieel dat een uitvoerder zich kan focussen op de verbouwing en niet met vragen, zorgen en opmerkingen van bewoners bezig hoeft te zijn. Dan biedt een consulente uitkomst. Zij was onder andere verantwoordelijk voor de ‘warme opname’ en fungeerde als aanspreekpunt voor de bewoners.

Goede voorbereiding en communicatie

Want wat betekent het als op een dag de ramen uit je huis gezaagd worden? En zijn er zaken waar we rekening mee kunnen houden? Dat varieerde van advies over het afhalen van de gordijnen en verplaatsen van meubels tot aan het voorkomen dat de kat zou weglopen. Roel Petri: “Zo’n project valt of staat met een goede voorbereiding. In ons geval hebben we dat echt goed aangepakt, door de koppen bij elkaar te steken en de mensen goed voor te bereiden op wat komen ging.”

Ook was er voorafgaand aan en tijdens de bouw een modelwoning ingericht om bewoners te laten zien wat er precies ging gebeuren. Er werden informatiebijeenkomsten georganiseerd en de betrokkenen werden via allerlei kanalen op de hoogte gehouden: via mail, post, de website en via een groot scherm in de centrale entree. Albert: “We hebben alle mogelijkheden benut om de bewoners erbij te betrekken en naar ze te luisteren.”

Van links naar rechts: Roel Petri, Albert Biesterveld, Henk van Leeuwen en Ronald van den Bulk.

Signaleringsfunctie

Ook in het ‘praathuis’ – een gezamenlijke ruimte op de begane grond van het complex – werd veel gesproken over de verbouwing. Henk van Leeuwen, bestuursvoorzitter van de Huurdersvereniging: “Daardoor hoor je direct wat goed en minder goed gaat. Die signaleringsfunctie is heel belangrijk. Ondanks dat een verbouwing natuurlijk overlast met zich meebrengt, zijn de klachten op één hand te tellen. Daar zijn we trots op.”

Mooi compliment

Inmiddels zitten de Rijswijkers er lekker warm bij in hun opgeknapte en verduurzaamde woningen. Newomij ziet het succesvolle project als een blauwdruk voor volgende projecten. Albert: “Ons project is door een VvE in een pand hiernaast op de voet gevolgd. Zij willen ook hun appartementencomplex verduurzamen en zijn benieuwd naar onze aanpak. Ons succes blijft dus niet onopgemerkt. Dat beschouwen we als een mooi compliment.”