Acquisitie nieuwbouwappartementen in Utrecht

Geplaatst op: 03-06-2024

Op 29 mei 2024 hebben Newomij en Hegeman Ontwikkeling de koop- en aannemingsovereenkomst getekend voor de aankoop en realisatie van 37 nieuwbouw­appartementen en 1 commerciële ruimte in de nieuwbouwwijk Leeuwesteyn in Utrecht. De appartementen zijn bestemd voor verhuur in de vrije sector. Met de bouw wordt in juni 2024 begonnen, oplevering vindt in de tweede helft van 2025 plaats.

De nieuwbouwwijk Leeuwesteyn is een nieuwe duurzame woonbuurt met in totaal circa 1.100 huur- en koopwoningen in verschillende prijscategorieën. De wijk krijgt een echt Utrechts stedelijk karakter. Gelegen aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal, verbindt Leeuwesteyn oud met nieuw Utrecht. De buurt grenst aan Leidsche Rijn Centrum en Hoge Weide.

Prachtige eyecatcher aan het Park

Robbert Ter Weijden, lid Raad van Bestuur van Newomij: “Het appartementengebouw waar we de overeenkomst voor hebben gesloten, zal na oplevering een prachtige eyecatcher zijn binnen de totale wijk. Dit project toont aan dat het mogelijk is om een hoogwaardig architectonisch ontwerp te combineren met ruime en betaalbare appartementen. Hiervoor hebben alle betrokken partijen hun nek moeten uitsteken; wij zijn trots dat dit is gelukt. De markante art deco architectuur en de prominente ligging aan het nieuwe Leeuwesteyn Park, centraal in dit nieuwe deel van Utrecht, maken de acquisitie tot een absolute aanwinst voor onze residentiële portefeuille. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaamheid en circulariteit, er is ingezet op duurzame energieopwekking en biodiversiteit. Het gebouwgebonden groen in combinatie met de hoogwaardig ingerichte binnentuin draagt functioneel én expliciet zichtbaar bij aan onze duurzaamheidsambitie.”

Mobius, winnend planconcept

Na een intensief selectieproces is het plan Mobius van het team KOW architecten, RROG landschap & stedenbouw en Hegeman Ontwikkeling door de gemeente Utrecht geselecteerd. Het planconcept omvat de laatste twee plandelen in de realisering van deze nieuwe wijk, de 37 huurappartementen en het Meer-generatie-hof van 68 koopwoningen. Een onderscheidend plan in stedenbouw en architectuur dat heden en verleden verbindt en hiermee inspeelt op de laatste inzichten van duurzaamheid.

Trots op de samenwerking

Evert van Kooten, directeur Hegeman: “Na de gunning is samen met de gemeente, adviseurs en het ontwerp/ontwikkelteam intensief en voortvarend de planuitwerking ter hand genomen. Vanaf de gunning heeft Newomij als partner meegedacht om te komen tot een optimaal huurproduct. De transactie tussen Hegeman en Newomij is voortvarend begeleid door Jacqueline van der Stelt. Trots op de teams van Newomij en Hegeman hebben beide directies met de ondertekening de samenwerking bezegeld!”

Historische grond, bron van inspiratie

Onderdeel van het plan is de archeologische vindplaats van een toren en de gracht van de historische Buitenplaats Leeuwesteyn, oorspronkelijk gesticht aan het eind van de zestiende eeuw. Aan de hand van oude kadastrale tekeningen wordt in het plan de oude landweg die over de vroegere buitenplaats liep weer zichtbaar gemaakt als verbindende route tussen de twee plandelen. Onder de binnenplaats van het appartementengebouw wordt de archeologische vindplaats geconserveerd. Deze zal afgedekt onder het huidige maaiveld blijven liggen.

Over de appartementen

De 37 appartementen in de vrije sector die Newomij heeft aangekocht zijn drie- en vierkamerappartementen met een oppervlakte variërend van 67 tot 104 m². De commerciële ruimte bevindt zich in de plint van het gebouw. Behorend bij elk van de appartementen wordt in een te realiseren externe parkeerkelder één parkeerplaats opgeleverd.

Voorzieningen en bereikbaarheid

Naast het gebouw wordt een prachtig groen park ontwikkeld. De omgeving biedt verder uitgebreide voorzieningen binnen handbereik. Winkelcentrum ‘Leidsche Rijn Centrum’ ligt op slechts 15 minuten loopafstand. Naast winkels en voorzieningen zoals Jumbo, H&M, ING Servicepunt en Rituals is hier ook gezellige horeca gevestigd. Ook is hier station ‘Utrecht Leidsche Rijn’. Meerdere bushaltes bevinden zich op een loopafstand van enkele minuten en met de fiets zijn verschillende scholen voor basis- en middelbaar onderwijs binnen 10 minuten bereikbaar. De ontsluiting via de naastgelegen A2 is uitstekend te noemen.

Duurzaam en circulair

In alle aspecten is er in het ontwerp aandacht voor duurzaamheid en circulariteit, waarmee ook is voldaan aan de door de gemeente gestelde eisen. Voor de verwarming, warm tapwater en koeling wordt gebruikgemaakt van een warmtepomp met PVT-systeem: hybride zonnepanelen wekken zowel elektriciteit als warmte op en kunnen wanneer nodig ook voorzien in koeling. Alle appartementen krijgen triple beglazing. De hoofddraagconstructie van het gebouw is van beton waarin zoveel mogelijk granulaat is verwerkt. De gevels worden overal opgebouwd uit HSB gevelelementen, met biobased isolatie. De gevels aan de binnentuinzijde worden afgewerkt met hout (met FSC-keurmerk) en de buitengevels krijgen keramische tegels van Tichelaar, die worden hergebruikt van het Huis van Delft.

Over Hegeman Ontwikkeling

Als onderdeel van Hegeman Bouwgroep Almelo, 120 medewerkers, 70 mln. omzet, ontwikkelt Hegeman Ontwikkeling voor eigen rekening en risico woningbouwprojecten. Onderscheidende projecten met woningen die door bewoners als verrassend en aantrekkelijk worden ervaren. Hegeman Bouw Vriezenveen tekent voor de realisering.