Nieuwe kansen voor meisjes in Nepal en India

5 oktober 2021

In India en Nepal zijn jaarlijks duizenden jonge meisjes slachtoffer van seksuele uitbuiting en verkrachting. Daders worden nauwelijks gestraft. Stichting Free a Girl helpt slachtoffers ontsnappen uit deze erbarmelijke omstandigheden en geeft hen de kans om terug te vechten tegen hun daders. Newomij doneert jaarlijks aan het School for Justice-programma, dat is opgezet om nieuwe kansen te creëren voor deze meisjes.

Aanpak van daders
Slachtoffers krijgen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot advocaat, juridisch assistent, politieagent, maatschappelijk werker of journalist; beroepen die bijdragen aan de aanpak van daders. Zij mogen hier niet ongestraft mee wegkomen. De meisjes eisen hiermee het recht op een veilige leefomgeving, goed onderwijs en een eerlijk juridisch proces.

Voorlichting en bewustwording
De maatschappelijke impact in het gevecht tegen seksuele uitbuiting wordt steeds groter dankzij het programma. Naast hun studie geven de studentes namelijk presentaties op scholen zodat kinderen weten waar ze terecht kunnen als ze (dreigen) slachtoffer te worden. Ook verlenen de studentes juridische steun bij aangiftes, schrijven ze artikelen om de bewustwording te vergroten en organiseren ze demonstraties voor kinderrechten.

Ervaring
Sinaj is de eerste studente die afstudeert. Zij heeft de studie rechten gevolgd en gaat nu verder studeren om rechter te worden. Zij zegt: ”Ik wil bijdragen aan het beëindigen van seksuele uitbuiting. Ik zal ervoor zorgen dat daders niet nog meer slachtoffers kunnen maken.”

Een paar mooie resultaten op een rij:

• Sinds 2008 zijn zeker 5000 meisjes bevrijd van seksuele uitbuiting.
• Honderden mensenhandelaren zijn inmiddels gearresteerd en veroordeeld.
• Free a Girl heeft onlangs de Mother Teresa Memorial Award for Social Justice in India ontvangen (die eerder werden gewonnen door de Dalai Lama en Malala Yousafzai).
• De eerste School for Justice startte in 2017 in Kolkata India. Inmiddels is er nog een locatie geopend in India en in Nepal.