Hoe kan ik energie besparen bij het gebruik van elektronische apparaten?

 1. Vervang oude lampen (gloeilampen, tl-buizen en halogeenlampen) door zuinige lampen, zoals led. Deze lampen zijn weliswaar wat duurder in aanschaf, maar gaan veel langer mee en zijn een stuk energiezuiniger.
 2. Laat apparaten niet onnodig in standby-modus staan. Zo voorkom je ‘sluipverbruik’. Sluit uw tv en geluidsapparatuur aan op een stekkerdoos met schakelaar, zodat u deze in één keer uit kunt zetten als u niet thuis bent. Denk ook aan het koffiezetapparaat of telefoonladers: haal stekkers uit het stopcontact als u deze niet gebruikt.
 3. Zorg dat de koelkast goed sluit en geen kou lekt. Controleer of deafsluitrubbers van de deur schoon en soepel zijn. Een te volle koelkast verbruikt veel energie, een te lege koelkast ook omdat deze loze lucht koelt. Ook een vriezer met veel ijs verbruikt extra veel energie. 4. Houd uw vaatwasser goed schoon door deze regelmatig (eens per drie
  maanden) te ontkalken en te reinigen. Kalk zorgt voor een minder goede werking en dus voor meer energieverbruik. Vergeet ook niet het filter
  schoon te maken.
 4. Controleer het energielabel van uw apparatuur, zoals de wasmachine en wasdroger. Het systeem voor energielabels is veranderd. Een nieuw apparaat met het nieuwe Energielabel C kan hierdoor een stuk zuiniger zijn dan een apparaat met het oude Energielabel A. Overweeg om het te vervangen door een zuiniger apparaat.
 5. Droog uw was met een droogrek, in plaats van een wasdroger.
 6. Maakt u gebruik van dag- en nachttarief? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van het goedkopere nachttarief, bijvoorbeeld door dan de vaatwasser of wasmachine te laten draaien. Zorg er wel voor dat uw buren hier geen last van hebben.
 7. Zitten er zonnepanelen op uw woning? Gebruik dan overdag juist meer stroom, want dan is de opbrengst van de panelen hoger en kunt u deze energie direct zelf gebruiken.