Hoera, Newomij bestaat 65 jaar!

Ontdek ons verhaal

Dit jaar vieren we een bijzondere mijlpaal: ons 65-jarig bestaan! We proosten niet alleen op dit speciale jubileumjaar, maar staan vooral samen stil bij de weg ernaartoe. In 65 jaar zijn we uitgegroeid tot een succesvol, standvastig en betrouwbaar familiebedrijf, zoals onze oprichter Teunis van Wettum in 1958 al voor ogen had.

Hoe we dat hebben gedaan? We zijn meegegroeid met de tijd, maar hebben ons gedachtegoed nooit uit het oog verloren. We spelen altijd slim in op behoeften vanuit de markt, blijven investeren en focussen op de lange termijn. Dat deden we 65 jaar geleden al… en doen we nog steeds in 2023. Ontdek ons verhaal in de tijdlijn hieronder.

Ons verhaal – 1958 tot heden

Scherp en intelligent: de oprichting van Newomij
Hoe Newomij in korte tijd een daverend succes werd
De snelle groei van VvE Beheer
Financieringen: altijd vanuit 100% eigen vermogen
Wij Newomij: samen onder één dak
Ons succes na 2023
Scherp en intelligent: de oprichting van Newomij

Na de Tweede Wereldoorlog is er in Nederland grote woningnood. Teunis van Wettum speelt daar slim op in door in 1958 de Nederlandsche Woningfinanciering Maatschappij op te richten. Vanuit de naam Coördinatie-Bouw kopen en bouwen we woningen, bestemd voor verhuur. De inkomsten uit de verhuur, gebruiken we om financieringen te verstrekken. Daarom nemen we de Montfoortsebank over, die we omdoopten tot de Bank voor de Bouwnijverheid. Als grootste bouwondernemer in Nederland realiseren we minimaal 2500 woningen per jaar.

Het is het begin van een succesvol, ondernemend familiebedrijf waar liefde voor vastgoed in het DNA is verankerd.

Hoe Newomij in korte tijd een daverend succes werd

Het belangrijkste ingrediënt voor de explosieve groei van Newomij: het bedenken en uitvoeren van het uitponden. Als huurwoningen leeg kwamen te staan, verkochten we ze. Het succes van deze bedrijfsstrategie is de basis geweest voor de latere business units VvE Beheer en Financieringen.

Als huurwoningen werden verkocht, moest er ook een VvE worden opgericht. Dus vormden wij een nieuwe afdeling: VvE Beheer.

De verkoop leidde ook vaak tot een financieringsbehoefte bij de nieuwe eigenaar. Zodoende konden we onze activiteiten op het gebied van financieringen verder uitbreiden.

Ondertussen vullen we onze vastgoedportefeuille aan met nieuwbouwwoningen, bestaande projecten, commercieel vastgoed en winkelpanden. Door te verhuren en uit te ponden, maakten we de cirkel rond.

De snelle groei van VvE Beheer

Voor het beheer van VvE’s werd een (kostbare) automatiseringstool aangeschaft. Als rasechte ondernemers besloten we dit ook in te zetten voor externe VvE’s. Dus gingen we om tafel met grote nieuwbouwontwikkelaars in Amsterdam, want vanaf 1995 was er sprake van forse stadsontwikkeling. Bovendien breidden we onze eigen VvE-portefeuille uit door bestaande (onverdeelde) woningblokken te splitsen in appartementsrechten. Daarna gingen we nog sneller uitponden en groeide het bedrijfsonderdeel VvE Beheer in rap tempo tot ongeveer 450 VvE’s in 2023.

 

Financieringen: altijd vanuit 100% eigen vermogen

Vanaf de jaren ’90 groeit de financieringsbehoefte van vastgoedbeleggers. Daar spelen we direct op in. Zoals alle hypotheekbanken wordt ook de Bank voor de Bouwnijverheid een ‘algemene bank’. Doordat we met 100% eigen vermogen zijn gefinancierd, is de solvabiliteit enorm hoog en kunnen we snel anticiperen op financieringsvragen.

In 2014 leveren we onze bankvergunning in omdat we deze voor onze doorlopende dienstverlening niet per se nodig hebben vanwege onze financieringsstructuur en visie op de markt. Newomij Financieringen gaat verder met een AFM-vergunning. Op die manier, met één uniforme bedrijfsnaam, kunnen we eenvoudiger onze eigen koers varen.

Wij Newomij: samen onder één dak

In 65 jaar tijd groeien we van 5 naar zo’n 75 medewerkers. Eerst in onze panden in Amsterdam en Hilversum waar respectievelijk de Bank voor de Bouwnijverheid en Coördinatie-Bouw zijn gevestigd. In de jaren ’70 wordt een gloednieuw pand in Naarden gebouwd voor alle vastgoedactiviteiten. In 2017 creëren we een thuisbasis voor álle bedrijfsonderdelen en medewerkers aan de Koningin Wilhelminalaan in Naarden; een modern kantoor voorzien van alle gemakken. Een jaar eerder overlijdt oprichter Teunis van Wettum en neemt de volgende generatie het bedrijf over.

Ons succes na 2023

Met belangrijke focusgebieden zoals verduurzaming en digitalisering, is in 65 jaar tijd de vastgoedwereld compleet veranderd. De missie, visie en kernwaarden van onze oprichter zijn vrijwel geheel overeind gebleven. Commitment in real estate is én blijft onze focus. Ons ondernemerschap, focus op de lange termijn en onvoorwaardelijke liefde voor vastgoed maakt ons ook in de toekomst een zeer succesvol familiebedrijf.

“De kracht van ons familiebedrijf is essentieel voor de vastgoedsector”

Raad van bestuurleden Robert Jan van Hamersveld en Robbert Ter Weijden vertellen hoe een uniek samenspel van trots en bescheidenheid het succes van Newomij al 65 jaar lang bepaalt. “Wij hebben een uitgestippelde koers, gebaseerd op een strategie voor de lange termijn. We willen groeien, maar dat is geen must. Ondernemen doen we immers vanuit kracht. Dankzij onze financiële onafhankelijkheid hoeven we in een opgaande markt niet in elke hype mee te gaan, terwijl we ons bij economische tegenwind ook niet op een holletje uit een krimpende markt hoeven terug te trekken. Noem ons gerust eigenzinnig, maar wij doen het nu eenmaal graag op onze eigen manier.”

“Alle kennis zit hier onder één dak”

Niet de uitgebreide vastgoedportefeuille, maar juist de medewerkers van Newomij vormen het grootste kapitaal van de organisatie. Met hun uitgebreide kennis en ervaring maken ze immers het verschil. Hoe? In het kader van ons 65-jarig jubileum gaan we in gesprek met Dennis Post en Daan Brouwer, beiden Technisch Vastgoed Manager, over samenwerken, kennisdeling en werkplezier. “Of het nu om een woning, appartement of kantoorruimte gaat: iedere gebruiker moet zich er prettig en veilig voelen. Met die gedachte gaan we op pad.”

Onze relaties aan het woord

‘Adequaat, persoonlijk en snel’
Vastgoedbelegger
Al 20 jaar werken wij op een zeer prettige manier samen met Newomij. Omdat we een vast aanspreekpunt hebben, wordt er altijd snel en adequaat gehandeld. Zelfs toen onlangs onze vaste accountmanager op vakantie was, zorgde hij ervoor dat we meteen werden geholpen door een collega. De organisatie is heel praktisch ingesteld, kundig op het gebied van vastgoed en komt snel en duidelijk ter zake.
‘Onze samenwerking is uniek te noemen’
Paul Huisman, Manager Business Services, Allen & Overy
Newomij is geen standaard vastgoedbedrijf. We durven onze samenwerking zelfs uniek te noemen. Als huurder van Apollo House ontvangen we de Technisch Vastgoed Manager wekelijks voor een overleg. Dat doen we zeker al 10 jaar. We luisteren naar elkaar en trekken samen op als het gaat om thema’s als duurzaamheid en efficiency. Ons groene dak is daar een goed voorbeeld van. Zo investeren we samen in de toekomst. Newomij is een prettige, toegankelijke en proactieve organisatie.
‘We spreken dezelfde taal’
Vastgoedbelegger
Wij zijn pas zeer recent met Newomij in zee gegaan. We kenden de accountmanager uit een eerdere samenwerking. Wat ons opvalt bij Newomij, is dat er met ons wordt meegedacht. Bovendien spreken we dezelfde ‘taal’. Dat is belangrijk als belegger, omdat je graag samenwerkt met een partij die jou echt begrijpt. Bovendien worden aanvragen deskundig ontvangen en snel beoordeeld. Er is écht focus op waar het om gaat: samenwerken en klanten helpen.
‘De spreekwoordelijke lijntjes zijn kort’
René van Veldhuizen, Teammanager facilitaire zaken, Zorgverzekeraars Nederland
Als huurder van het kantoorpand aan de Sparrenheuvel in Zeist, zijn wij zeer tevreden over de samenwerking met Newomij. Er wordt goed met ons meegedacht mee en de spreekwoordelijke lijntjes zijn kort. Uiteraard hebben we ook wel eens te maken met uitdagingen. Gelukkig zijn deze goed bespreekbaar en leren we elkaar daardoor steeds beter kennen. We zien de samenwerking met vertrouwen tegemoet.
‘Er is ruimte voor feedback én voor complimenten’
Etienne De Konink, Manager Energie-inkoop, INNAX Gebouwen B.V.
De samenwerking met Newomij is sinds 2009 uitgegroeid van werkzaamheden als meetverantwoordelijkheid en collectieve energiecontracten tot een meer strategische partnership in het kader van Paris Proof. We stippelen samen routes uit om gebouwen te verduurzamen. Die samenwerking is prettig en uitdagend. We houden elkaar scherp om het gezamenlijke doel te bereiken. Omdat het om een relatief nieuw concept gaat, ontstaan er bij beide partijen nieuwe inzichten. Er is ruimte voor feedback en verbetersuggesties, maar ook om complimenten te delen. Wij ervaren Newomij als vooruitstrevend, betrokken, professioneel en down-to-earth.
‘In 40 jaar met elkaar meegegroeid’
René van der Bijl, Smits Vastgoedzorg
Als samenwerkingspartner van Newomij voelen wij ons bijzonder gewaardeerd. Al sinds de jaren ’80 werken we met elkaar samen. In de beginjaren vooral op het gebied van gevelonderhoud, maar inmiddels pakken we samen complete verduurzamingstrajecten op. Naast de uitvoering van de werkzaamheden, zijn we als adviseur ook nauw betrokken bij de planvormingsfase. In de afgelopen 40 jaar zijn we met elkaar meegegroeid. Vanuit beide partijen hechten we veel waarde aan een duurzame relatie. Wij zien Newomij als een betrouwbare en integere organisatie.
‘Newomij brengt onze VvE deskundig en objectief advies’
Bestuur VvE Mozaïek, Amstelveen
Onze samenwerking met Newomij dateert al vanaf 2008 toen ons appartementencomplex in Amstelveen werd opgeleverd. Vanaf dag één weten we: voor een goedlopende en financieel gezonde VvE is de kennis en ervaring van een partij als Newomij essentieel. Onze vaste accountmanager is onze vraagbaak en adviseur.
‘Samen ontzorgen we de VvE’s’
Mark Tham, Meijer Multicleaning b.v.
Zo’n 10 jaar voeren wij het schoonmaakonderhoud uit bij verschillende VvE’s die Newomij in beheer heeft. Ook worden we ingeschakeld voor calamiteiten, zoals lekkages of het verwijderen van grofvuil. Omdat de lijnen heel kort zijn, weten we precies wat Newomij van ons verwacht en kunnen we daarnaar handelen. Samen ontzorgen we op die manier de VvE’s.
‘We ervaren onderling respect en vertrouwen’
Bas Bakker, Partner, Castanea Bedrijfsmakelaars
Al zeker 15 jaar schakelt Newomij ons in als vastgoedadviseur en verhuurmakelaar. Er is vanuit beide partijen onderling respect en vertrouwen. Wij beschouwen Newomij als een gedegen organisatie, gericht op langdurige relaties. Ook vanuit huurders ontvangen we tevreden reacties op de samenwerking.

Facts & figures

Al sinds de oprichting in 1958 kiezen wij niet voor snelle winsten en hoge risico’s. In plaats daarvan focussen we op duurzaam vastgoed, VvE beheer en financiële diensten met een lange termijn rendement. Die sterke, onafhankelijke positie maakt ons wendbaar én succesvol.

Commercieel vastgoed
130.000 m2
Aantal wooneenheden
3.500
Aantal appartementen in VvE beheer
32.000
Aantal VvE's in beheer
450
Vastgoedportefeuille
circa 840 miljoen
Financieringen
circa 125 miljoen